Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Maria kom igen på biblioteket

Värmen trycker över barackerna intill Sandsund skola i Pedersöre. Höstterminens första skoldag är slut, men bibliotekets dörr står ännu öppen. Där möter en glädjestrålande Maria, det råder ingen tvekan om att hon hittat sin plats.

Maria rör sig vant mellan hyllorna i biblioteket, trots att det är hennes första arbetsvecka i Sandsund.
- Vi finns här i barackerna fram tills att skolan byggs till. Då ska Sandsund få ett nytt bibliotek inuti skolbyggnaden, det ser vi förstås mycket fram emot. 

Maria har arbetat enbart ett par år som biblioteksfunktionär, och vägen till det arbetsliv hon nu har var inte precis planerad.
- Nej, jag halkade nog in i biblioteksvärlden som på ett bananskal. Men jag känner nog nu att det var meningen såhär, säger hon.

Maria arbetade som speciallärare i Nykarleby från 1994, ett meningsfullt arbete hon trivdes mycket bra med. År 2010 blev Maria föräldraledig med tredje dottern. Efter ledigheten återvände Maria aldrig till läraryrket. 
- Jag fick svåra hälsoproblem som förmodligen bottnade i utbrändhet, jag fick bland annat astma. Då jag mådde som sämst var det en kamp för mig att ta mig från sovrummet till köket.

Mot nya mål

Det gick sju år. En återgång till det tidigare arbetet var otänkbart. Dåvarande skoldirektören i Nykarleby, Boris Sundell, föreslog att Maria kanske skulle sikta på en framtid som bibliotekarie istället. Maria kunde tänka sig att ge idén en chans. Det ordnades så att hon kunde få pröva på arbetet genom en slags ”prao” under några månader på Nykarleby stadsbibliotek.
- Jag var nog i väldigt dåligt skick den första tiden. Jag minns att jag gick och höll i mig i hyllorna och såg stjärnor av påfrestningen. Det var väldigt spännande för mig. Men mottagandet var så varmt och arbetet kändes mer rätt för varje dag. 
Hösten 2018 startade Öppna universitetet vid Åbo Akademi en 3-årig utbildning i informationsvetenskap. De kurser utbildningen erbjöd i kombination med Marias tidigare examen skulle ge henne tillträde till biblioteksbranschen. En perfekt möjlighet.
- Det var otroligt intressant att ta tag i något helt nytt, det gav verkligen nytändning! Jag rekommenderar vuxenstudier, men man bör också vara medveten om att det krävs en hel del både i tid och engagemang. Att sadla om mitt i livet kräver en hel del arbete, men är också mycket givande.

Från studier till arbetsliv

Under studierna kunde Maria fortsätta på biblioteket i Nykarleby i form av yrkesinriktad rehabilitering. 
- Det att jag kunde studera och samtidigt fick erfarenhet från fältet var verkligen lärorikt.

Mot slutet av studierna övergick praktiken i ett deltidsarbete på Munsala bibliotek i Nykarleby. Och direkt när studierna avslutades våren 2021 kom erbjudande om ett vikariat på heltid vid Purmo bibliotek i Pedersöre. Att det blev just Purmo ser Maria som en lyckolott.
- Jag kom till ett mycket väl inarbetat bibliotek tack vare föregångarna Gunhild Berger och Pamela Eklund. Ny som jag var behövde jag inte tänka på att bygga upp något nytt, jag kunde fortsätta i invanda mönster.

Det i kombination med att Maria stortrivdes med ortsborna och själva bygden gav henne en skjuts framåt i sitt nya arbete. Nu, ett år senare, har Maria fast tjänst i Pedersöre, med placering i Sandsund bibliotek.
- Jag saknar visserligen Purmoborna, men det blir nog bra här också! Här finns inget byacentrum eller naturlig samlingsplats, jag hoppas att det nya biblioteket småningom ska kunna fylla den funktionen.


Ny chans runt hörnet

Som speciallärare ägnade Maria sig förstås mycket åt läsning och läsinlärning. Som biblioteksfunktionär kan hon nu åter göra det, men på ett annat sätt.
- Det är jätteroligt att jag kan fortsätta arbeta med barn och läsning genom biblioteket. Jag har nog säkert också stor nytta av mina erfarenheter från arbetet som lärare i mitt samarbete med skolorna.

Maria tror också att de tunga åren resulterat i en större förståelse för människor, en förståelse som verkligen behövs i arbetet på ett bibliotek.
- Den sociala biten är verkligen jätteviktig, särskilt på de mindre filialerna. Biblioteken är en plats där man kan byta ett ord eller två, något som kan vara av stor betydelse särskilt för ensamma personer, säger Maria.

Med tanke på hur dåligt Maria mådde för ännu bara några år sedan ser hon det närmast som ett under att hon kommit igen med sådan styrka som hon gjort.
- Jag förundras över det varje dag, att jag kan och orkar arbeta heltid. Det är en enorm seger för mig!

Maria var i något skede inställd på att inte alls kunna återgå till arbetslivet. Hon vill därför gärna förmedla hopp till andra i en liknande situation.
- Det tog ju jättelänge för mig att komma igen, sådant sker inte över en natt. Men det gäller att inte ge upp hoppet för man vet inte vad som väntar bakom nästa hörn. Det kan bli hur bra som helst!

Text och foto: Monica Sandström