Tidningen Bibban

Bibban publicerar innehåll från olika delar av Svenskfinland. Vi strävar efter att reflektera och rapportera om hur bibliotekens uppdrag genomförs i praktiken, till exempel hur man jobbar med bibliotekens demokratiuppdrag, med läsfrämjande och med vilka tjänster biblioteken betjänar befolkningen.

Bibban lyfter även upp allmänna trender inom bibliotekens verksamhet genom olika artiklar. Under de senaste åren har vi bland annat gjort djupdykningar i open access, artificiell intelligens och det ständigt aktuella temat samlingsvård.

I Bibban får man även stifta bekantskap med finlandssvenska författare genom personporträtt, och ta del av artikelserier där vi till exempel intervjuar personer som både skriver böcker och jobbar vid bibliotek.

Litteratur och böcker har även en självklar plats i Bibban. Tidningen innehåller bokrecensioner och många av de personer vi intervjuar delar också med sig av boktips.

 

Redaktionen

Sandra Herrmans, chefredaktör
bibban@fsbf.fi

 

Redaktionsråd

Gun Vestman
Margareta Danielsson
Anna-Maria Malm
Monica Sandström
Lisa Ahlvik
Janne Nyström
Michelle Mattfolk

 

Layout 

Heidi Jylhä, Solid Media
 

Adressändringar
Kontakta fsbf@fsbf.fi.

Annonser
Vill Du annonsera i Bibban? Tag i så fall kontakt med chefredaktören.

Annonspriser:
Helsida (bakpärm) 350,00 €
Helsida (inlaga) 300,00 €
Halvsida 200,00 €
Fjärdedelssida 150,00 €

Vill du skriva för Bibban?
Om du vill skriva för Bibban kan du kontakta chefredaktören per e-post: bibban@fsbf.fi.

Material
Material som skall publiceras i tid­ningen levereras enklast per e­-post till  bibban@fsbf.fi. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera text och bilder före publika­tion och ansvarar ej för returnering av inskickat material.

Tips
Vi som gör Bibban tar gärna emot tips på ämnen att skriva om. Ta kontakt med chefredaktören på bibban@fsbf.fi och dela med dig av ditt förslag.

Bibban

Nya styrelsemedlemmar

Vid årsmötet valdes tre nya styrelsemedlemmar till föreningens styrelse.Läs mera »

Nykomlingen: André La Face

I detta nummer av Bibban får vi bekanta oss med André La Face, som är vikarierande informationsspecialist på Hankens bibliotek i Helsingfors. Läs mera »

FSBF genom mina år

Tidigt 90-tal, på väg ut i livet och det uppenbara valet är där – FSBF, en förening som redan under studierna kändes lika självklar som idag. Läs mera »

Medlemmen: Helena Backman-Karvonen

Medlemmen Helena Backman-Karvonen vid Borgå stadsbibliotek.Läs mera »

Kulturupplevelser ger fler friska levnadsår och stöd vid livets vändpunkter

Så tolkar Institutet för hälsa och välfärd (THL) sin undersökning Hälsosamma Finland (Terve Suomi), vars resultat publicerades i början av sommaren...Läs mera »

”Det finns alltid barn som är intresserade av Finlands krig”

Monica Borg-Sunabacka är ett välbekant ansikte för biblioteksbesökarna i Jakobstad. Där jobbade hon i över 30 år, många år som avdelningschef för barn- och ungdomsavdelningen. Idag är hon pensionär och skriver böcker, och hittills har Hanna 1918 och Agneta 1944 fått se dagens ljus.Läs mera »

Biblioteksdagarna i bilder

Kolla in bildreportaget från årets biblioteksdagar och se om du hittar några bekanta ansikten.Läs mera »

Rekordmånga deltog i digert program

Den 11 – 12 maj arrangerades Finlands svenska biblioteksdagar i Vasa. Temat för dagarna var ”Digital nutid via historiens vingslag”, en passande rubrik med tanke på att föreningen samtidigt firade 85 år!Läs mera »

Upptäck Finnas många skepnader

Finna är så mycket mer än ett ställe där man söker böcker och annat material. Oavsett om man söker något specifikt eller bara känner för att bläddra runt så är Finna en ovärderlig resurs. Här finns något för alla: forskare, studerande, elever, lärare, kreativa företagare, släktforskare och allmänt kunskapstörstande.Läs mera »

Kursen Elements of AI ger inblick i teknologin bakom artificiell intelligens

Bibliotekarien Satu Laukkanen har gått den allmänbildande grundkursen Elements of AI. I den här texten lyfter hon bland annat fram vilken nytta biblioteksanställda kan ha av att gå kursen där hon till exempel fick lära sig om hur AI påverkar informationssökning.Läs mera »