Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Nykomlingen: André La Face

I detta nummer av Bibban får vi bekanta oss med André La Face, som är vikarierande informationsspecialist på Hankens bibliotek i Helsingfors.

Hur har du hittat till biblioteksbranschen?
- Det började med att jag lyckades få ett jobb som “kvällsare” på Åbo Akademis bibliotek år 2021. Då blev jag snabbt jätteintresserad av biblioteksbranschen. Då var jag redan studerande på magisternivå, men jag tänkte att jag hinner ännu studera informationsvetenskap. Så då läste jag in 60 studiepoäng på ett år. 

André La Face, som studerat etnologi som huvudämne, utexaminerades i november 2022, och sökte flera biblioteksjobb innan han såg Hankens annons som vikarierande informationsspecialist. 

- Då tänkte jag att det här är ju drömjobbet. 

Vad är dina arbetsuppgifter?
- De är varierande, men det är främst att hjälpa till med informationssökning, och hjälpa studerande och forskare att hitta källor och referenser. I höst ska jag också få hålla föreläsningar för studerande, och det lockade mig att söka det här jobbet. Jag ser fram emot att få undervisa.

Har kurserna i informationsvetenskap gett dig en bra grund för jobbet?
- Absolut! Jag tycker Åbo Akademis kurser i informationsvetenskap är jättebra och mångsidiga. Jag tycker de också har gett grunder för andra sorters arbeten, att förstå organisationer och hur man hanterar resurser. Studierna har varit tvärvetenskapliga. 

Har du alltid vetat att det är högskolebibliotek som gäller för dig eller är du också intresserad av att jobba vid allmänna bibliotek?
- Jag har sökt jobb vid allmänna bibliotek, men jag trivs i den akademiska miljön. Jag tror jag föredrar högskolebibliotek och att jobba med vetenskapligt material. 

Hur ser du på framtiden som bibliotekarie/informatiker? Vilka utmaningar finns? Vad är roligt?
- Jag funderar på hur jag kan stödja studerande, och hur vi ska förhålla oss till AI. Det är ett effektivt verktyg men biblioteken måste hitta på sätt att stödja användningen av det.  

- Det som är roligt är att mycket håller på att förändras. Vi måste tackla utmaningar, hitta lösningar och vara kreativa för att människor ska ha tillgång till bra information. 

Läser just nu: Apelsinfågeln av Julia Mäkkylä

Text: Sandra Herrmans Bild: Privat