Föreningsmedlemmar sittande på jubileumsmiddag

Aktuellt

Årsmöte och webbinarium

Föreningens styrelse har baserat på lagen om temporär avvikelse från bl.a. föreningslagen beslutat att hålla årsmöte den 25.9 kl. 13 på Nordisk kulturkontakt i Helsingfors. Det finns också möjlighet till deltagande på distans via Zoom.

Han stöder unga i samvaron på biblioteket

Saska Sarnikorpi i Sibbo är något av en gränsöverskridare i sin bransch. I fjol höstas inledde han sitt värv som specialungdomsarbetare med säte både på ungdomsgårdar och på biblioteken i Nickby och Söderkulla. Det är frågan om en helt ny tjänst vars ena syfte är att göra bibliotekstjänsterna bekanta för ungdomar.

Biblioteksdagarna och årsmötet skjuts upp

I enlighet med Finlands regerings rekommendationer om hur coronavirusets spridning ska minskas genom bland annat begränsning av stora och mindre evenemang, har föreningens styrelse har beslutat att Finlands svenska biblioteksdagarna och årsmötet kommer att skjutas upp.

Mötesplats Profession – Forskning

Mötesplats Profession – Forskning har arrangerats i olika skepnader sedan år 2000, då initiativet togs av Borås stadsbibliotek och Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås. Sedan 2018 är Svensk biblioteksförening huvudarrangör till denna konferens, som fyller en viktig funktion som mötesplats för utbildning, forskning och alla typer av biblioteksverksamhet.

Normkreativitet i barnböcker – en hälsning från en läsinspiratör på Instagram

"Samtidigt ska barnböckerna också kunna fungera som fönster så barn kan få läsa om hur andra barn kan ha det, barn som kanske har en annan familjekonstellation eller religion eller vad det nu kan vara än en själv."

Finlandssvenska klassiker: Vägen till Vinland

Umbärandena och smutsen är stundvis starkt skildrad, författaren vill inte ge en utslätad eller förhärligande bild av tidsepoken. Dylikt kan slå fel och bli effektsökande, men Landströms text är engagerande.

Hangö bibliotek har en spännande historia

Hangö bibliotek har verkat i sina nuvarande lokaler i 30 år. Det firade man i september med att ordna en stor fest i biblioteket och med att ge ut en historik som berättar om spännande skeden i bibliotekets historia.

Att skriva för och om unga

När vi tänker på att skriva för ungdomar tror jag det bästa tillvägagångssättet är att fråga vad ungdomar själva vill läsa om och är intresserade av, säger författaren och bibliotekspedagogen Julia Wickholm.

Bibliotekstjänster för barn och unga

Seinäjoki stadsbibliotek sköter från och med nästa år det nationella specialuppdraget att främja barns och ungas läsintresse och läskunnighet. Uppdraget är nytt och utmanande men Seinäjoki har länge arbetat långsiktigt och målmedvetet med läsfrämjande arbete för alla barn, säger bibliotekschef Mervi Heikkilä.

Två föreläsningar från årets biblioteksdagar

Nu finns två av presentationerna från årets biblioteksdagar att läsa på vår webb. Ta del av Pia Bergströms intressanta föreläsning om biblioterapi och Susanne Ahlroths Aktuellt inom biblioteksutveckling. Utöver dessa två fick vi ta del av inspirerande föredrag och underhållning av Ann-Sofie Sandström och Peter Sandström, Mikaela Nykvist, Ellen Strömberg och Linn Ljung.

”Bibliotek behövs för starka samhällen”

Tritonia hade i juni äran att gästas av Loida Garcia-Febo, från American Library Association (ALA). Under sin inspirerande gästföreläsning lyfte Garcia-Febo fram bibliotekens betydelse i samhället. Hon berättade om ALA:s verksamhet och bibliotekens roll i USA och i världen.

Bibban 2/2019 ute nu!

I detta nummer bl.a. ”Bibliotek behövs för starka samhällen” - Tritonia hade i juni äran att gästas av Loida Garcia-Febo, från American Library Association (ALA). Läs om barnlitteraturfestivalen Ord i Borgå och Sibbo, ordkonstlägret Ord ombord i Nykarleby i juni, bokleveranser hem, om demokratins skattkammare – diktatorns skräckkabinett. Några andra plock bland de fascinerande reportagen berättar om fängelsebibliotek, läsrörelsens svenskspråkiga koordinator, digital kompetens och mycket mera.
Flicka läser bok

Fem frågor till Läsrörelsens svenskspråkiga koordinator Belinda Kardén

"För mig har läsandet alltid främst varit ett sätt att koppla av och inspireras, att för en stund glömma allt annat och stiga in i en annan värld. Som mamma, och överlag som vuxen, tycker jag att det är otroligt fint att ha möjlighet att vara den som kan öppna den här världen också för barn."
Bokomslag

Finlandssvenska klassiker: Mot ljuset på bergen

"Söderholms andra diktsamling har gott om naturupplevelser, men det är inte fråga om tydliga observationer eller porträtt, utan om hur upplevelsen blir ett med diktjaget till den grad att gränsen mellan den yttre världen och den inre suddas ut."

FSBF söker en verksamhetsledare

FSBF söker en verksamhetsledare för verksamhetsåret 2019–2020 med möjlig förlängning om vi får fortsatt finansiering. Arbetstiden är på 20%. Till dina arbetsuppgifter hör att sköta föreningens löpande operativa arbeten som t.ex. kassörs-, informations- och sekreteraruppgifter. Du kommer också att vara konferenssekreterare för biblioteksdagarna som ordnas årligen på våren.

Hur är det med den digitala kompetensen?

För 860 000 euro ska det digitala kunnandet bland landets biblioteksanställda höjas under de närmaste två åren. Målsättningen är att bibliotekspersonalen i sin tur ska kunna ge kunderna bättre digitalt stöd.
Irmeli Malka-Kannisto

”Biblioteket är till för alla”

Fängelsearbetet passar inte alla. Man kan inte bara stega in med attityden att här kommer jag och ska kultivera er. Det behövs humor och skinn på näsan. Men jag tycker jättemycket om det här arbetet, och jag tror att det syns, säger Irmeli Malka-Kannisto som har fört bibliotekets tjänster till fängelser i sju år.

Föreningens historik

Finlands svenska biblioteksförening gav för några år sedan ut en historik i form av ett jubileumsnummer av Bibban. Detta gavs ut 2013 då föreningen fyllde 75 år. Här kan man ta del av inte bara av föreningens uppkomst, bakgrund och uppdrag utan även följa det mångsidiga biblioteksarbetet under många år. År 1938 grundades Österbottens svenska biblioteksförening och år 1945 grundades biblioteksföreningen för södra Finland. År 1982 sammanslogs dessa två föreningar till en gemensam förening.

Alla nummer av Bibban på vår webb!

Härlig läsning genom flera årtionden finns i vår fina medlemstidning Bibban. Ett gediget och omsorgsfullt arbete har satts ner på att fylla vår Bibban med aktuella, relevanta och inspirerande reportage. Vi får följa biblioteksarbetet genom åren och redan pärmbilderna visar på bredd i verksamheten samt förändringar under åren. Här berättas om informationskompetens, bibliotek 2.0, digitalisering, berättelser, böcker, kulturskatter, filialer, bokbussar, nytänkande, handledning och så oerhört mycket mera. Vi lever i spännande tider inom biblioteksvärlden – alltid!

Biblioteket ur biblioteksanställdas perspektiv

Nio av tio upplever entusiasm i biblioteksarbetet. En ny utredning visar att kundtjänst och arbetets mångsidighet motiverar de anställda på biblioteken mest. Hela 72 procent av de anställda inom branschen är oroliga för bibliotekets framtid. Den aktuella enkäten kommer med ny information om de biblioteksanställda. I biblioteken jobbar ca 5000 personer, av vilka över 1600 svarade på enkäten. Det är fråga om den största enkäten som gjorts för biblioteksbranschens yrkesfolk.

Delta i enkäten för svenska biblioteksanställda

Jobbar du på svenska i ett allmänt bibliotek i Finland? Eller jobbar du med annat än svensk service, men har svenska som modersmål? Då behöver vi din hjälp! Som tack för hjälpen kan du vinna ett museikort.

Nya Bibban, 1/2019

I det nya numret av Bibban finns berättelser om annorlunda projekt, om nytänkande och digital kompetens. Kurser i ordkonst för barn, bokbio för de allra minsta med animerade filmer, Harry Potter Book Night, fröbibliotek, en ny lånerobot och en ny bokbuss med det inspirerande namnet ”Läslycka”. I Oslo har mys och gemenskap fått sätta prägel på flera bibliotek och de inbjuder in till avkopplande stunder. I detta nummer finns även programmet för årets Biblioteksdagar som infaller 9-10.5.

Mys och gemenskap – Biblioteken i Oslo lockar nya användare

I Oslo förnyas biblioteksnätverket ur användarnas synvinkel och de enskilda biblioteken formas om enligt sin omgivning. Hurudant bibliotek behöver man i förorten? Vilka målgrupper finns i den här stadsdelen? Utvecklingen grundar sig på kännedom om verksamhetsområdet, kundens röst och sker med hjälp av en och samma arkitekt, holländska Aat Voss.

Sibbos förnyade bibliotek invigdes

Utifrån ser det ut som tidigare, men inuti är inget sig likt. Sibbos förnyade huvudbibliotek öppnade i slutet av hösten och i januari firades invigningsfest.

Finlandssvenska klassiker: Rymd och människa

Rymd och människa är på många sätt en intressant upptäcktsfärd i ett djupt personligt författarskap, där skapandet inte togs för enkelt, utan med hängivelse till de stora livsfrågorna.

Nya krav på handledning

På biblioteken har handledning blivit en allt större del av arbetsvardagen. Digitaliseringen i samhället bjuder på nya möjligheter för allt fler att ta del av servicen utan att fysiskt befinna sig på biblioteken och flexibiliteten i serviceformerna ökar. Samtidigt ställer digitaliseringen krav på nya kunskaper och färdigheter.

Finlands svenska biblioteksdagar 2019

"Rååkas, språåkas å läär i laag" Finlands svenska biblioteksdagar hålls i år i Österbotten, 9-10.5. De inleds i Larsmo på torsdag och fortsätter till Jakobstad för kvällsprogram och övernattning. Fredagen börjar med gemensam busstransport till Nykarleby där vi har program och årsmöte. Dagarna avslutas i Pedersöre på eftermiddagen.

Bibliotekets dag 19.3 - kom med!

Biblioteket är en modig påverkare i det finländska samhället. Bibliotekets dag är också jämställdhetens och Minna Canths dag. Finlands biblioteksförening och Finlands svenska biblioteksförening bjuder in alla till en ny kampanjdag för biblioteken, Bibliotekets dag 19.3.2019. Bibliotekets dag berättar om bibliotekens arbete för att främja jämlikhet, jämställdhet och läskunnighet.

Kom och berätta hur biblioteket och dess framtid ser ut inifrån!

Finlands Biblioteksförening och Minervagruppen utför under våren 2019 en utredning om biblioteksanställdas syn på bibliotekets nuläge och framtid. Pentagon Insight gör undersökningen på uppdrag av Finlands Biblioteksförening.

I Ode är hela upplevelsen i fokus

Av centrumbiblioteket Odes 54 anställda är det bara en som har svenska som modersmål. Det är en brist, säger Kristian Aura, som har startat en diskussionsgrupp på svenska för personalen.